Селма Чурукова

 

Селма свири на пиано от три-годишна. Първият й концерт пред публика е на пет години; на единадесет години свири с Дамския оркестър на Росица Баталов, а на четиринайсет години изнася самостоятелен концерт в зала България. От седемнайсет-годишна работи като пианист на свободна практика за различни събития, а от осемнайсет-годишна и с групи по клубове.
Завършва пиано в НМУ „Любомир Пипков“. Учи в класа на Анна Илиевска, Александър Василенко, а през последните години в музикалното училище работи и с проф. Милена Моллова. Бакалавърската си степен завършва в НМА „Панчо Владигеров“ през 2004-та година, в класа по джаз-пиано на професор Юлия Ценова.
По време на следването й в консерваторията я приемат в Berklee College of Music, Boston, със стипендия за талантливи музиканти, но по стечение на обстоятелствата не остава да живее в САЩ. Работи в Европа и Азия като соло пианист и с различни формации, композира музиката на два късометражни филма – „Hope“ (2015), „Annie has a birthday“ (2016), а през 2017-та за кратко се установява в Лондон и преподава Изпълнителско майсторство в Аксес Криейтив Колидж.
В творческо отношение в момента работи по авторски албум за джаз пиано трио. Има над десет години преподавателски опит.